Informatie over keuzehulp

Als je onbedoeld zwanger bent, kom je voor een belangrijke keuze te staan. Dit is geen makkelijke keuze voor jou (en je partner) om te maken. Naast online informatie over de keuzeopties die er zijn in Nederland, kun je keuzehulp krijgen.

Wat is keuzehulp?

Bij keuzehulp heb je contact met een keuzehulpverlener. Vaak is dit een maatschappelijk werker of sociaal verpleegkundige. Dit kan zijn in een persoonlijk gesprek, maar het kan ook via (video)bellen, WhatsAppen of chatten.

In een keuzehulpgesprek geeft de hulpverlener je meer informatie over de keuzemogelijkheden en helpt je om te onderzoeken welke keuzes voor jou een optie zijn. Door vragen te stellen en opdrachten met je te doen kun je erachter komen welke keuze bij jou past. De hulpverlener geeft je hierin geen advies, het gaat erom dat jij (samen met je partner) een keuze kan maken waarmee jij verder kunt.

Bij wie kan ik terecht voor keuzehulp?

In Nederland kun je terecht bij verschillende organisaties voor keuzehulp bij een onbedoelde zwangerschap.

Gecertificeerde keuzehulporganisaties

Er zijn verschillende gecertificeerde organisaties die keuzehulp bieden. De hulpverleners van deze organisaties zijn speciaal geschoold in het voeren van keuzehulpgesprekken. Vanuit onbedoeldzwanger.info kun je direct worden doorverwezen naar een hulpverlener van een gecertificeerde organisatie. De keuzehulp kan uit meerdere gesprekken bestaan als dat fijn is. Je kunt binnen 48 uur bij hen terecht voor een eerste gesprek en de hulp is gratis.
Op de kaart met organisaties kun je de gecertificeerde organisaties herkennen aan een

Overige keuzehulporganisaties

Naast de gecertificeerde organisaties en abortusklinieken zijn er ook nog andere organisaties die keuzehulp aanbieden. De GGD-en zijn bezig om een gecertificeerde organisatie te worden. Zij werken alleen met geschoolde keuzehulpverleners en bieden gratis hulp aan. De overige organisaties hebben ieder een eigen werkwijze, hebben niet de scholing gevolgd en er zijn mogelijk kosten verbonden aan de hulp die zij bieden.

Abortusklinieken

Verspreid over Nederland zijn er 14 abortusklinieken. Vrouwen die onbedoeld zwanger zijn en overwegen om de zwangerschap af te breken kunnen bij hen terecht. In de kliniek krijg je altijd een keuzehulpgesprek. In dit gesprek krijg je uitleg over de verschillende keuzeopties en wordt besproken welke keuze het beste bij jou past. Als je voor abortus kiest kan de kliniek je verder helpen. Als je nog twijfelt over je keuze of de zwangerschap niet wilt afbreken, word je doorverwezen naar een van de gecertificeerde organisaties voor verdere (keuze)hulp.

Je kunt ook terecht bij je huisarts. Hij of zij kan je ook hulp bieden bij je keuze.

Ik Zoek Info

Bekijk de organisaties en hulpverleners in jouw omgeving. Zij kunnen je helpen bij jouw keuze door een persoonlijk gesprek, (video)bellen of chat.

Ik wil keuzehulp
Ik zoek informatie

Als je onbedoeld zwanger bent heb je 4 opties. Het is belangrijk dat je weet wat deze keuzes inhouden. Lees meer informatie over jouw opties.

Ik zoek informatie
Adobestock 190849519

Wil je een keuzehulpgesprek? Neem contact met ons op. We verwijzen je door naar hulpverlener bij jou in de buurt.

Contact