Afstand ter adoptie

Als je onbedoeld zwanger bent en je kan of wil niet kiezen voor abortus, niet zelf voor je kind zorgen en niet je kind laten opgroeien in een pleeggezin. Dan kun je kiezen voor afstand ter adoptie. Na de geboorte komt het kind in een adoptiegezin terecht. De adoptieouders worden dan de wettelijke ouders van het kind. Je kan met de adoptieouders afspreken of zij je op de hoogte houden van zijn of haar ontwikkeling.

Bedenktijd

Tijdens je zwangerschap maak je nog geen definitieve keuze over de adoptie. Dit doe je pas 3 maanden na de bevalling. Je krijgt namelijk 3 maanden bedenktijd. In deze periode wordt je kind opgevangen in een tijdelijk pleeggezin en heb je tijd om na te denken (eventueel samen met je partner).

Het is mogelijk om in deze periode je kind te zien als je dat wil. Ook heb je in deze periode (alleen of samen) gesprekken met hulpverleners. Pas aan het einde van de 3 maanden kies je of je je kind afstaat ter adoptie of je kind toch zelf gaat opvoeden. Ook is het mogelijk om voor pleegzorg te kiezen als je niet zelf voor je kind kan zorgen maar nog wel contact wil houden.

Na de geboorte is de Raad voor de Kinderbescherming betrokken om alles voor het kind goed te regelen.

Baby Carriage 337696 1920

Verschillende organisaties kunnen je ondersteunen in dit gehele proces en bij het maken van deze keuze. Lees meer informatie over hoe adoptie precies in zijn werk gaat en wat daarbij komt kijken.

Lees meer over adoptie
Ik zoek informatie

Twijfel je nog over je keuze? In de gratis online omgeving ‘Zwanger, wat nu?’ kun je zelfstandig keuze-oefeningen maken en informatie lezen, voor vrouwen en mannen.

Ga naar 'Zwanger, wat nu?'
Ik Zoek Info

Bekijk de organisaties en hulpverleners in jouw omgeving. Zij kunnen je helpen bij jouw keuze door een persoonlijk gesprek, (video)bellen of chat.

Ik wil keuzehulp