Abortus

Het is mogelijk dat je helemaal niet zwanger wilt zijn en geen kind wilt krijgen. Dan kan je ervoor kiezen de zwangerschap te beëindigen. Dit noem je een abortus. Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap te stoppen. Deze zijn afhankelijk van hoe lang je zwanger bent. 

Bedenktijd

Als je meer dan 16 dagen overtijd bent, is er een verplichte bedenktijd van 5 dagen, voordat je een abortus kan laten uitvoeren. Deze bedenktijd gaat in nadat je een arts hebt gesproken over de mogelijkheden en jouw wensen. Dit kan jouw huisarts of gynaecoloog zijn, maar je mag ook direct (zonder verwijsbrief) naar de abortuskliniek. In dat geval vindt dit eerste gesprek plaatst met een abortusarts. 

Tot wanneer kan een abortus?

Het stoppen van je zwangerschap kan tot 22 weken. Tussen de 22 en 24 weken beslist de arts of het nog kan. Ben je langer dan 24 weken zwanger? Dan is een abortus niet mogelijk.

Abortus

Heb je je besluit genomen, en kies je voor abortus? Dan kun je hier meer lezen over dit onderwerp. Je vindt informatie over de abortusbehandeling zelf en over mogelijke gevolgen van een behandeling

Lees meer over abortus
Ik zoek informatie

Twijfel je nog over je keuze? In de gratis online omgeving ‘Zwanger, wat nu?’ kun je zelfstandig keuze-oefeningen maken en informatie lezen, voor vrouwen en mannen.

Ga naar 'Zwanger, wat nu?'
Ik Zoek Info

Bekijk de organisaties en hulpverleners in jouw omgeving. Zij kunnen je helpen bij jouw keuze door een persoonlijk gesprek, (video)bellen of chat.

Ik wil keuzehulp